2013. október 21., hétfő

Egy szoftver

Mivel a kapnogram görbék kiértékelése a hagyományos módszerekkel nagyon sok időbe telt, szükségessé vált egy speciális, saját fejlesztésű kiértékelő program elkészítése.
Kicsit előre dolgozva és a nyarat is kihasználva, mostanra gyakorlatilag elkészült az első verzió, aminek tesztelése folyamatosan zajlik.

Képek a szoftverből

A szoftver ábrázolja a mért kapnogram görbéket, majd a kalibrációs és egyéb paraméterek megadása után megkeresi a tcap görbék III. szakaszát, veszi annak paraméterként megadott részét (tipikusan 60-75%-át), majd egyenest illeszt rá és kiszámolja a következő tcap adatokat:
SIII: a III. szakasz (a regressziós egyenes) meredeksége
R2: a regresszió determinációs együtthatója
ETCO2: a kilégzés végi CO2 koncentráció
PECO2: a teljes kilégzési ciklusra vonatkozó CO2 koncentráció középértéke
TSIII: a III. szakasz hossza időben

A program már alkalmas a párhuzamosan mért flow adatokból a térfogatgörbe létrehozására és a CO2 görbével való szinkronba hozására (ami főleg a mellékáramú kapnográf mérések esetében szükséges) és a következő volumetriás (Vcap) adatok kiszámolására is:
Vcap SIII: a CO2 görbe térfogat függvényében való ábrázolásakor, a III. kilégzési szakasz meredeksége
VSIII: a III. szakasz "nagysága" térfogatban (ml) megadva


A kapott adatok kiexportálhatóak és további feldolgozásra beolvashatóak az Excelbe vagy  valamilyen statisztikai programba.

A folytatással nemsokára jelentkezem.
József


A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése